Openingstijden

Op Goede Vrijdag zijn de bibliotheken volgens de openingstijden op onze website open. Op Tweede Paasdag zijn alle bibliotheken gesloten.

Lezing: Culinaire sporen van het slavernijverleden

Gepubliceerd op: 13 december 2022 11:52

Charles Goudsmit is kok, theatermaker en dichter en opgegroeid in Delfzijl. In de bibliotheek aldaar vertelt hij op dinsdagavond 20 december over het slavernijverleden vanuit culinair perspectief.

Specerijen van toen in het eten van nu

Sporen van het slavernijverleden vind je overal. In de gebouwen om ons heen, in muziek en in kunst. Maar ook op je bord. In veel ‘typisch Groningse’ producten zit bijvoorbeeld nootmuskaat en kruidnagel. Die specerijen komen uit de voormalige koloniën en hebben historisch gezien veel te maken met slavernij. Specerijen vertellen ons niet alleen iets over het verleden, maar ook over de huidige maatschappij. Een nootmuskaat is onlosmakelijk verbonden met milieuproblematiek, stelt Charles Goudsmit tijdens zijn lezing. Hij verbindt daarmee het koloniale verleden van Nederland aan de uitdagingen van vandaag de dag. 

Poëzie

Charles’ afkomst is Joods, Afrikaans en Indonesisch. Hij groeide op in Delfzijl. In zijn gedichten koppelt hij het heden, de toekomst en het verleden. In de schoonheid van de alledaagse chaos zoekt hij naar woorden, naar zijn stem. In zijn performance is woede, machteloosheid, liefde en hoop voelbaar.

Laatste Bitterzoet Erfgoed lezing

De lezing maakt deel uit van de lezingenreeks Bitterzoet Erfgoed, georganiseerd door Museum aan de A en Biblionet Groningen. De lezingenreeks belicht het (Groninger) slavernijverleden vanuit verschillende invalshoeken. De thematiek sluit aan bij de tentoonstelling Slavernij. En de Groningers? van Museum aan de A. Van juli t/m december 2022 wordt maandelijks een lezing georganiseerd, iedere keer in een andere bibliotheek in de provincie Groningen.

De lezing van Charles Goudsmit (de laatste!) is op dinsdag 20 december om 19.30 uur in Bibliotheek Delfzijl. De toegang is gratis. Kun je er niet bij zijn? Geen probleem: de lezing worden gelivestreamd via de Facebook pagina van Bibliotheke Eemsdelta