Tips - nieuwsbrief 2

De Zadenbibliotheek

Wie schrift die blijft

Koop een notitie- of dagboekje en schrijf daarin je tuinervaringen. Welke bloemen of groenten het goed doen en welke minder succesvol zijn. Welke soorten narcissen vond je het mooist? Welke bollen zijn niet opgekomen? Welke zaadjes ontkiemden goed en welke juist niet? Dan weet je precies wat jou volgend jaar te doen staat!

Tip van Jan: Hoe maak je een bloembom?

Wat is een bloembom eigenlijk? Het is kort gezegd een bolletje grond met zaden erin. Je kan het bolletje ergens neerleggen of over een hek of schutting gooien. Op de plek waar het bolletje terecht komt gaan de zaadjes kiemen, als de groeiomstandigheden tenminste gunstig zijn. We noemen dit ook wel “guerrillagardening”. Niet alle mensen zullen blij zijn met een bloembom in een park of plantsoen, maar veel insecten zijn je wel heel dankbaar. Wanneer jouw zaadjes kiemen en de plantjes in bloei komen geven ze voedsel (nectar en stuifmeel) aan een heleboel dieren.

Hoe maak je een goede kiemkrachtige bloembom? Neem een kom en vul die voor de helft met klei en voor de helft met potgrond. Meng de kleigrond en de potgrond door elkaar. Zorg dat het mengsel de goede vochtigheid heeft, niet te droog en niet te nat, zodat je er goede bolletjes van kan rollen. Ga nu op zoek naar goede zaden. Voor tuinen en parken kun je allerlei bloemen en tuinplanten gebruiken. Probeer vooral soorten te kiezen met veel nectar, bijvoorbeeld vlinderplanten of bijenplanten. Een mix van zaden is het beste, dat geeft de meeste kans op succes. Wanneer je de bommen ergens in de natuur wilt achterlaten moet je zorgen dat je inheemse zaden gebruikt van wilde planten uit de eigen streek. Anders komen er allerlei “exoten” in de natuur, wat we ook wel “floravervalsing” noemen.

Doe de bloembommen in een zakje en ga op “guerilla” in de buurt. Zoek plekken die wel een beetje natuur kunnen gebruiken, zoals aan oeverhoekjes, randjes en braakliggende stukjes terrein. Je kan de bommen beter niet bij de buren in de tuin gooien. Daar maak je niet echt vrienden mee…

Nu maar hopen op een beetje regen en warmte. Als het goed is gaan de zaden dan in je bloembom ontkiemen. De klei en de potgrond zorgen voor een goede startpositie. Als de grond op die plek geschikt is zal een aantal soorten het redden en in bloei komen. En dan hebben de insecten er dank zij jou weer een “tankstation” bij. Daar wordt de bij heel blij van!
 

Tip van Jan: Voedselbank voor de bij

De afgelopen week heb ik een paar keer een hommelkoningin gezien. Zij is al vroeg in het voorjaar op zoek naar nectar, stuifmeel en een goede plek voor een nestje. In dit nestje legt ze haar eitjes. Daar komen hommels uit en zo ontstaat een klein hommelvolk. Die hommels hebben natuurlijk veel nectar en stuifmeel nodig. Misschien kunnen we die kleine hommeltjes een beetje helpen.

Organisatie The Pollinators hebben een passende actie bedacht om de hommels en de bijen een beetje te helpen, namelijk ‘Voer de bij bij’. Zij stellen gratis zakjes bloemenzaden beschikbaar via ‘Voedselbanken voor de bijen’. Iedereen kan zo’n voedselbank beginnen en iedereen kan gebruik maken van zo’n voedselbank en er zaden ophalen.

Naast veel bibliotheken die een zadenkast hebben doen ook andere initiatieven en particulieren mee, waaronder ons ‘Leescafé Doemkes’ in Appingedam. Dit voorjaar hebben we ons leescafé tijdelijk omgedoopt tot “voedselbank voor de bij”. Iedereen die iets wil doen voor vlinders, hommels, bijen en andere insecten mag bij ons een zakje bloemenzaad op komen halen. We hebben ons in maart opgegeven bij The Pollinators. Begin april lag er een enveloppe op de mat met 20 zakjes bloemenzaad. Mensen die ruimte in hun tuin of op hun balkon hebben kunnen bij ons langskomen.

We hebben gemerkt dat het werkt. Mensen nemen contact met ons op en we hebben al veel zakjes uitgedeeld. We vinden het een mooie actie, want op deze manier leer je mensen kennen die hart hebben voor bijen. Ik heb al veel tips gekregen om mijn tuin diervriendelijker te maken.

Wil jij ook zaden komen ophalen? Via deze link kun je zien op welke locatie in jouw buurt er een Voedselbank voor de bijen is: Voer de Bij bij | The Pollinators

Tip van Sanne: Ga naar een lezing of workshop!

Verschillende bibliotheken in Groningen organiseren lezingen en workshops in het kader van de Zadenbieb. Check de agenda op de website om te zien wat er bij jou in de buurt gebeurt:
Agenda (biblionetgroningen.nl)
 

Tip van Biblionet: Leer van alles over de moestuin met Maarten ‘t Hart

Schrijver en gedragsbioloog Maarten ‘t Hart laat in deze serie van de VPRO de serene wereld van zijn moestuin zien. Al 30 jaar kweekt ’t Hart uiteenlopende soorten groenten. Hij leerde het moestuinieren van zijn vader.

Maartens moestuin gemist? Start met kijken op NPO Start