Inspiratiebijeenkomst Lekker lezen en meer

Weet jij hoe je leerlingen motiveert om te lezen? En hoe zorg je er vervolgens voor dat ze blijven lezen? Kom op woensdag 3 november van 16.00-19.00 uur naar de ‘Lekker Lezen en meer!’ inspiratiesessie in het Forum Groningen bestaande uit workshops en rondleidingen.

Zo stomen we jou weer klaar voor een nieuw jaar vol (digitale) geletterdheid. Van workshops in vrij lezen tot creatief schrijven en van digitaal detoxen naar een robot in je huiskamer… je gaat weer vol van lezen én vol enthousiasme naar huis!

Hieronder vind je meer informatie over de gastsprekers, de rondleidingen en workshops. Aanmelden kan tot en met vrijdag 22 oktober. Hoe? Vul het aanmeldformulier onderaan deze pagina in. Deelname is mogelijk als je werkzaam bent in het primair onderwijs.

Gastsprekers


Hoe breng je het plezier terug in lezen? - Joanneke Prenger
Onze de 15-jarigen vinden lezen steeds minder leuk en hebben moeite om teksten kritisch te lezen te beoordelen. Gelukkig zijn er veel goede initiatieven om lezen te bevorderen. We moeten immers toe naar leesonderwijs dat kinderen en jongeren motiveert en aanzet tot diep geconcentreerd lezen, zodat ze de samenhang en de betekenis van een tekst ervaren. Taalexpert Joanneke Prenger neemt ons mee in de actuele ontwikkelingen rondom de vraag hoe we samen kunnen zorgen voor een goede leesvaardigheid bij kinderen en jongeren en hoe we het plezier in lezen terug kunnen brengen. Joanneke is taalexpert bij SLO en houdt zich bezig met projecten taalonderwijs Nederlands.

Relatie lezen en zaakvakken - Karin Haar
Hoe kun je boeken nu het beste gebruiken tijdens zaakvaklessen? Wat zijn mooie werkvormen, leuke lesideeën? Hoe beoordeel je nu of een historisch jeugdboek geschikt is om te gebruiken bij de geschiedenisles? Is het ook mogelijk om het lezen van boeken die passen bij de zaakvakken te koppelen aan de 21ste eeuwse vaardigheden en aan burgerschapsdoelen?

Rondleidingen en workshops


Workshop aanpak van Aidan Chamers 'Vertel eens...' | door Annet Krol
Annet Krol, leesconsulent én trainer Open Boek 3.0 neemt je mee in een interactieve workshop. Waarin de aanpak van Aidan Chambers ‘Vertel eens…’ behandeld. Kijk hier voor meer achtergrondinformatie. Door middel van een fragment uit het boek, geselecteerd en geïntroduceerd door auteur Tjibbe Veldkamp zelf (!), ga je aan de slag met een aantal vragen die Chambers heeft opgesteld om het gesprek over dit fragment op gang te brengen. Dus aan de slag met Katvis! Eén boek, éen klas. Nederland Leest junior richt zich op leerlingen in groep 7 en 8. De Week van de Mediawijsheid is dit jaar van 5 t/m 12 november en valt dus voor een deel samen met Nederland Leest Junior. Omdat het boek Katvis goed aansluit op het thema mediawijsheid, geven we hier een workshop over. Een uitgelezen kans om lezen, gesprekken in de klas en mediawijsheid te combineren!

Workshop Creatief schrijven met de klas - hoe pak je het aan? | door Corien Oranje
Corien is kinderboekenauteur én Schoolschrijver van veel scholen in Noord Nederland. Zij geeft een workshop waarin je ervaart hoe je alle kinderen in je groep aan het schrijven kunt krijgen. Je komt erachter wat de verschillende fasen zijn in het creatieve proces, en je krijgt tips en voorbeelden die je kunt gebruiken om de verbeeldingskracht en creativiteit van kinderen te stimuleren. Een vrolijke en stimulerende mix van praktijk en theorie.

Workshop Alle kinderen lezen, sommigen hebben een duwtje nodig om dat te ontdekken | door Manon Sikkel
Lezen is wat ons samenbrengt! Dat is de boodschap die Manon Sikkel uitdraagt als Kinderboekenambassadeur. ‘We zijn een land van lezers. Al onze kinderen lezen. Misschien nog niet zo veel als we zouden willen, maar we mogen er best trots op zijn dat er in Nederland zo veel initiatieven zijn om kinderen aan het lezen te krijgen en te houden.' Manon Sikkel is bekend door haar boeken over Elvis Watt, IzzyLove en Geheim Agent Oma. Ze won drie keer de Prijs van de Nederlandse Kinderjury, twee keer de Pluim van de Senaat, de Debuutprijs van de Jonge Jury en de Hotze de Roos-prijs.

Workshop Met wie praat jouw telefoon eigenlijk? | kennismaken met de Data Detox Kit en doorontwikkeling daarvan door Jeroen de Boer
Voor bibliotheken is het belangrijk dat mensen zich actief vaardig en weerbaar kunnen bewegen in de online informatiesamenleving. Wie digitaal weerbaar is, is zich bewust van risico’s, maakt bewuste keuzes en beschermt zichzelf op digitaal gebied. Bij Fers en in Friese bibliotheken maken we hiervoor gebruik van de Data Detox Kit, oorspronkelijk ontwikkeld door Tactical Technology uit Berlijn. In nauwe samenwerking met hen werkt Friesland ook aan de doorontwikkeling van de Data Detox Kit voor specifieke doelgroepen, waaronder de jeugd. Voorbeelden hiervan zijn de toegepaste versie van de Data Detox Kit, de theatervoorstelling Data Detox Kids en de installatie De Waardenzegger, waarmee we dilemma’s rondom data en privacy bespreekbaar maken. In deze interactieve presentatie passeren deze de revue en zullen de deelnemers ook actief betrokken worden.

Rondleiding Storyworld | Hét Nederlands museum voor strips, animatie en games
Elk karakter, elk figuur, elke superheld is ooit begonnen met een potloodstreep op een leeg vel papier. Storyworld ontrafelt de geheimen van grote verhalenvertellers en toont Nederlandse en internationale successen op het gebied van strips, animatie en games. Van De Smurfen en Lucky Luke tot en met The Lion King, Aladdin en Fortnite. Bij Storyworld staat het maakproces centraal. Originele schetsen, storyboards en albumcovers van Nederlandse én internationale kunstenaars nemen je mee in de wereld van het beeldverhaal.

De inspiratiebijeenkomst Lekker Lezen en meer! wordt georganiseerd door:

Biblionet Groningen, Forum Groningen, FERS, Biblionet Drenthe