Boekenweek van Jongeren 2024

Jongeren

Van 13 tot en met 22 september 2024 is de Boekenweek van Jongeren 2024. Er is van alles te doen voor jongeren van 15 tot 18 jaar én je kunt de verhalenbundel 3PAK dan gratis ophalen of digitaal lezen en luisteren.  

Beste boek voor jongeren 2024

De tien meest aansprekende boeken van het afgelopen jaar maken kans op de titel Beste Boek voor Jongeren. Bij de start van de Boekenweek van Jongeren maakt een jury van jongeren twee winnaars bekend: één in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en één in de categorie Vertaald.

Genomineerde boeken 2024

Gratis boek voor jou: 3PAK

De verhalenbundel 3PAK bestaat uit drie korte verhalen die je tijdens de Boekenweek van Jongeren gratis kunt ophalen in de Bibliotheek of digitaal kunt lezen en luisteren als e-book en luisterboek. Dit jaar worden de verhalen geschreven door Michel van Egmond, Astrid Boonstoppel en Sholeh Rezazadeh.

Schrijvers van 3PAK

Michel van Egmond

Michel van Egmond schrijft sportboeken en won met de boeken Gijp, Kieft en De wereld volgens Gijp drie keer de NS Publieksprijs. De boeken worden uitgegeven bij Inside, onderdeel van Overamstel. Voor 3PAK zal hij dit jaar een verhaal schrijven over supporters.

Astrid Boonstoppel

Astrid Boonstoppel is Young Adult-auteur en debuteerde in 2019 bij Blossom Books met Dit is hoe het ging. Daarmee won ze de Jonge Jury Debuutprijs 2020. In 2020 verschenen haar tweede boek, De Academie, gevolgd door de novelle Wees Lucie in 2022.

Sholeh Rezazadeh

Sholeh Rezazadeh kwam in 2015 vanuit Iran naar Nederland. Met haar debuut De hemel is altijd paars won ze de Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 2022 en de Bronzen Uil Publieksprijs 2021. Vorig jaar verscheen haar tweede roman Ik ken een berg die op me wacht.

  • Kom jij ook?

    De Groningse bibliotheken organiseren tijdens de Boekenweek van Jongeren events die jij niet wil missen.

Tips uit de agenda

Dungeons & Dragons Dag

Diverse dagen in september

Ben jij fan van fantasy? Speel je graag Dungeons & Dragons of wil je het eens proberen? Kom dan naar de Dungeons & Dragons Dag in de Bibliotheek!

lees meer

Beats bouwen

Diverse dagen in september

Maak je eigen track! Leer beats maken, opnemen en produceren. Je track is gebaseerd op een tekst of gedicht van jouw keuze.  

Lees meer

Black out poetry

Diverse dagen in september

Met oude boeken, tijdschriften en kranten leer je de kunst van het schrappen. Ervaring met dichten is niet nodig. Ontdek deze bijzondere vorm van poëzie! 

Lees meer