9 Informatiepunten Digitale Overheid geopend!

Gepubliceerd op: 1 november 2021 09:06

Wie vragen heeft over online communicatie met de overheid kan sinds 1 november terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in de bibliotheek. Biblionet Groningen opende die dag maar liefst negen IDO’s tegelijk!

Wie vragen heeft over online communicatie, of wil leren omgaan met de computer en internet, kan al langer voor hulp terecht in de bibliotheek. “De afgelopen maand hebben we in onze bibliotheken tientallen mensen geholpen met de CoronaCheck-app,” vertelt Sylvia Laarman, adviseur Digitale Geletterdheid bij Biblionet Groningen. “Velen hebben zich meteen aangemeld voor een van onze gratis computercursussen. Hartstikke goed, want om mee te kunnen blijven doen in onze samenleving is basiskennis van de computer en internet onmisbaar.”

Moeite met online communicatie

Steeds meer organisaties communiceren online met hun klanten. Ook de overheid biedt de mogelijkheid om veel voorkomende zaken via internet aan te vragen, zoals kinderbijslag, AOW of een nieuw rijbewijs. “Maar in Nederland hebben zo’n 4 miljoen mensen moeite de digitale ontwikkelingen bij te benen,” vertelt Sylvia. “Ouderen en laaggeletterden, maar ook mensen die op zoek zijn naar werk, of mensen die zorg nodig hebben. Ook jongeren zijn vaak minder digitaalvaardig dan gedacht; een bericht op social media plaatsen is toch iets anders dan online huurtoeslag aanvragen.”

In elke gemeente een IDO

Daarom heeft de overheid met bibliotheken in heel Nederland afgesproken dat er in elke gemeente een Informatiepunt Digitale Overheid komt. Iedere inwoner van Groningen die hulp wil bij online communicatie met de overheid kan sinds 1 november terecht bij een van de tien IDO’s in onze provincie: Appingedam, Hoogezand, Leek, Onstwedde, Pekela, Stadskanaal, Ter Apel, Veendam, Winschoten en Winsum. In elk van deze bibliotheken is wekelijks een IDO-spreekuur (zie agenda voor dag en tijd). Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek om hier gebruik van te maken. Iedereen is welkom. Medewerkers of vrijwilligers van de bibliotheek helpen je met je vraag, en verwijzen je zonodig door naar een van de lokale samenwerkingspartners, bijvoorbeeld een welzijnsorganisatie.

Knallende opening

Tijdens de feestelijke opening op 1 november gingen Mirjam Wulfse (gedeputeerde bij de Provincie Groningen), Robin van den Berg (directeur IT Academy Noord-Nederland) en Yolanda Nolden (trainer/coach bij UWV) online in gesprek over de uitdaging om minder-digitaalvaardige inwoners in staat te stellen mee te doen aan de informatiesamenleving, zodat ook zij zelfbewust online hun zaken kunnen regelen. In de IDO-bibliotheken keken wethouders, samenwerkingspartners en andere genodigden samen naar het gesprek. Aansluitend was overal een knallende opening!

Op de foto wethouder Wietze Potze van de gemeente Westerwolde.
 

Informatiepunt Digitale Overheid (IDO)