Hoogezand heeft de Beste Bibliotheek van Nederland

Gepubliceerd op: 2 november 2022 06:26

Het waren spannende maanden voor Bibliotheek Hoogezand. Zou de bibliotheek de beste van Nederland worden? Op 1 november sprak de jury het verlossende woord: Bibliotheek Hoogezand mag zich een jaar lang de beste noemen. En dat betekent taart in de bieb, voor iedereen!

Iedereen kan zich hier thuisvoelen

Bibliotheek Hoogezand is op een gemiddelde doordeweekse dag al bruisend, maar sinds bekend werd dat ze zijn verkozen tot de beste van Nederland bruist het nog een beetje extra. “Het is een geweldig compliment. Voor het team, voor de gemeente Midden-Groningen en voor het Groningse bibliotheekwerk”, aldus Ilona Ebels, manager bibliotheken bij Biblionet Groningen. In mei werd bekend dat Bibliotheek Hoogezand genomineerd was als beste van Nederland. De jury kwam op bezoek, maar ook het publiek kon stemmen. “En dat hebben we geweten”, lacht Ilona. “Leden en bezoekers, samenwerkingspartners en onze ‘buren’ in het Huis van Cultuur en Bestuur steunden ‘hun’ bieb. Dáár waren we al blij mee, want de bibliotheek is er in de eerste plaats voor de inwoners. Dat zij zich hier thuis voelen, of ze nu lid zijn of niet, is voor ons het belangrijkste.”

Een opsteker voor de gemeente Midden-Groningen

Het eindoordeel was unaniem: Bibliotheek Hoogezand had zowel van de jury als van het publiek de meeste stemmen gekregen. Op 1 november overhandigde de jury de Beste Bibliotheek Award aan bestuurder Rachel van den Hoogen van Biblionet Groningen. Uit het juryrapport: “De jury vond dat Bibliotheek Hoogezand het meest complete beeld liet zien. Zowel qua collectie als programmering, samenwerkingen, inrichting en gebouw. De krachtige en bijzondere architectuur werd geroemd, tevens omdat deze ook een hoger doel dient, namelijk dat van samenwerking. De inrichting van de bieb is tijdloos. Bibliotheek Hoogezand combineert de voordelen van een grote organisatie (Biblionet Groningen) met behoud van het lokale gevoel. Dit draagt enorm bij aan de goede gemeentelijke visie op de bibliotheek.”

Ontmoeten, leren en ontdekken

En nu? “We hebben een mooi beeldje gekregen, dat we een ereplaats geven in onze bibliotheek. En op woensdag 2 november mag iedereen vanaf 13.00 uur een stukje taart komen halen, als dank voor het stemmen. Daarna gaan we weer over tot de orde van de dag: alle inwoners van de gemeente een warme plek bieden om te ontmoeten, leren en ontdekken.”