Handige dichthulpjes

Gepubliceerd op: 2 december 2022 16:13

Sinterklaasavond is niet compleet zonder gedichtjes. Maar niet ieder mens is van nature een dichter. Sommigen schrijven binnen no-time een gedicht van zes kantjes terwijl anderen niet verder komen dan het clichématige “Sint zat te denken, wat hij jou eens zou schenken”. Om jouw dichtkunsten naar een hoger niveau te tillen, hebben we een paar handige tips op een rijtje gezet.

Rijmwoordenboeken

Als je de perfecte regel hebt geschreven, maar geen inspiratie hebt voor een volgende zin, kan een rijmwoordenboek uitkomst bieden. Rijmwoordenboeken kun je online raadplegen, maar ook fysiek in jouw bibliotheek.

Een van de populairste online hulpjes is Mick’s rijmwoordenboek. Elk jaar is Mick op de radio om zijn rijmwoordenboek te promoten. Naast rijmwoorden vind je op deze site ook tips voor het schrijven van een Sinterklaasgedicht én inspiratie voor cadeautjes. Het meest uitgebreide online rijmwoordenboek is Van Dales rijmwoordenboek. Met ruim een miljoen woorden, waaronder eigennamen, vind je hier ongetwijfeld het perfecte rijmwoord. Handig om te weten: dit naslagwerk zoekt rijmwoorden op basis van uitspraak, dus cadeau rijmt op onemanshow, en jaar rijmt op pinot noir. Je zou er zelf misschien niet zo snel opkomen.

Rijmhulpjes uit de bibliotheek

Als je liever door een fysiek woordenboek bladert, biedt onze collectie uitkomst. Je kan het Nederlands Rijmwoordenboek en het Rijmwoordenboek van Prisma doorbladeren of lenen in de bibliotheek. We hebben zelfs een rijmwoordenboek van het Gronings dialect.

Synoniemenwoordenboek

Heb je een spetterende versregel bedacht, maar rijmt er helemaal niets op? Of wil je wat meer afwisseling in je taalgebruik? Neem dan eens een kijkje in een synoniemenwoordenboek voor een woord met (bijna) dezelfde betekenis. Voor veel woorden in een versregel is wel een alternatief te vinden.

Synoniemen kun je online vinden op mijnwoordenboek.nl (met een speciale Sinterklaaspagina), en in het ‘dikste’ online synoniemenwoordenboek van de Nederlandse taal Van Dale Synoniemen Online met ruim 80.000 trefwoorden. Je kunt gratis een proefabonnement afsluiten op dit online woordenboek.  

Synoniemenhulpjes uit de bibliotheek

Liever een echt bladerboek? Leen dan Van Dale’s synoniemenwoordenboek (of een ander synoniemenwoordenboek) van de bibliotheek.

Spreekwoordenboek

Wil je je gedicht naar een hoger niveau tillen? Verwerk dan ook een paar spreekwoorden in je gedicht. Spreekwoorden en gezegden kunnen je gedicht een stuk levendiger en speelser maken. Op de website woorden.org kun je zoeken naar een trefwoord dat in een spreekwoord, of in de betekenis van een spreekwoord voorkomt. Handig!

Spreekwoordenhulpjes uit de bibliotheek

Om inspiratie op te doen kan het ook fijn zijn om te bladeren door een spreekwoordenboek, zoals in Het Grote Spreekwoordenboek met 8000 spreekwoorden. Of leen het grappige boek met visuele spreekwoorden De hond in de pot.

Hopelijk hebben we je volop geïnspireerd om dit jaar een dijk van een Sinterklaasgedicht te schrijven. Oefening baart kunst, dus blijf vooral lekker proberen. En onthoud: de bibliotheek is er ook om jou dit te leren.

Groetjes,

Sint en Bibliopiet 

Meer Sinterklaas in de bibliotheek