Lezing Charlotte Wekker: Bitterzoet Erfgoed

Gepubliceerd op: 15 november 2022 16:58

Hoewel slavernij 150 jaar geleden is afgeschaft, werkt ons slavernijverleden wel degelijk door op onze huidige samenleving. Charlotte Wekker, docent aan de Hanzehogeschool Groningen, vertelt op dinsdagavond 29 november in de bibliotheek van Winsum over haar onderzoek naar ongelijke kansen op basis van huidskleur.

Slavernijverleden werkt door tot vandaag

Voor mensen met roots in de voormalige koloniĆ«n werkt het slavernijverleden behoorlijk door in hun levens. In hun positie op de arbeidsmarkt, in hun schoolloopbaan en zelfs in hun partnerkeuze. Het dringt pas de laatste jaren bij het grote publiek door, hoe bepalend ons slavernijverleden eigenlijk is geweest voor de manier waarop we naar elkaar kijken.

Onderzoek naar gelijke kansen

Onderzoeker Charlotte Wekker (52) is van Surinaams-Nederlandse afkomst, met tot slaaf gemaakten als voorouders. Ze is een veelgevraagd spreker, trainer en coach. Charlotte is gespecialiseerd in het voeren van gesprekken in situaties waar ongelijke kansen op basis van kleur worden ervaren. Ze is benieuwd hoe het komt dat iedereen diversiteit en inclusie wil, maar dat het in de praktijk zo ontzettend moeilijk te realiseren is. Daarom doet ze onderzoek naar gelijke kansen in het hoger beroepsonderwijs.

Lezingenreeks Bitterzoet Erfgoed

De lezing maakt deel uit van de lezingenreeks Bitterzoet Erfgoed, georganiseerd door Museum aan de A en Biblionet Groningen. De lezingenreeks belicht het (Groninger) slavernijverleden vanuit verschillende invalshoeken, bijvoorbeeld vanuit sociaal-maatschappelijk, culinair en muzikaal perspectief. De thematiek sluit aan bij de tentoonstelling Slavernij. En de Groningers? van Museum aan de A. Van juli t/m december 2022 wordt maandelijks een lezing georganiseerd, iedere keer in een andere bibliotheek in de provincie Groningen. De lezing van Charlotte Wekker begint om 19:30 uur, vindt plaats in de bibliotheek van Winsum en is gratis toegankelijk. Kun je er niet bij zijn? Geen probleem: de lezing worden gelivestreamd.

Wees welkom!

Toegang tot de lezing is gratis maar het is fijn als je je aanmeldt. Dan weten we hoeveel mensen we mogen verwelkomen!

Ik kom naar de lezing