Nederland Leest en komt in beweging!

Gepubliceerd op: 1 november 2022 09:38

De hele maand november kan iedereen bij de bibliotheek het boek 'Mevrouw mijn moeder' van Yvonne Keuls ophalen. Ook als je niet lid bent. En het mooiste is: je mag het houden! Want dit boek staat centraal in de campagne Nederland Leest, waarbij heel Nederland hetzelfde boek leest. Bovendien organiseren de bibliotheken allerlei activiteiten tijdens Nederland Leest.

Oud worden, jong blijven

Dit jaar staat Nederland Leest in het teken van het thema Oud worden, jong blijven. De bibliotheken in het Groningse Ommeland organiseren de hele maand november activiteiten rondom het thema en het boek Mevrouw mijn moeder. Leden van de bibliotheek maar ook andere belangstellenden zijn van harte welkom om workshops te volgen of andere activiteiten bij te wonen. Bijvoorbeeld de Schrijfochtend in de bibliotheken van Het Hogeland, het spreekuur van de beweegcoach in de bibliotheken van Westerwolde of een lezing van Arlette Julsing over haar voetreis naar Rome in Bibliotheek Hoogezand. 

Bekijk de Nederland Leest agenda

Over Nederland Leest

Nederland Leest is een campagne van stichting CPNB ter bevordering van het lezen van boeken met ieder jaar een ander thema. Tijdens Nederland leest heel Nederland hetzelfde boek, dat gratis kan worden opgehaald in de bibliotheek. Dit jaar is dat Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls, een meeslepend en ontroerend verhaal over de Indische wortels van haar familie en de herinneringen en verhalen van vroeger. Een prachtig, met veel humor geschreven boek, dat bekroond werd met de Publieksprijs 1999. 

NL Leest Junior

Er is ook een junior editie van Nederland Leest. Dit jaar is De regels van drie van Marjolijn Hof het cadeau voor leerlingen in groep 7 en 8 en de onderbouw van het vmbo. Na het lezen van dit mooie verhaal gaat de klas in gesprek over keuzes maken, ouder worden, familie en vitaliteit. 

Podcast: Yvonne Keuls in gesprek met Ernst-Jan Pfauth

In een speciale aflevering van Jonge Jaren gaat Ernst-Jan Pfauth in gesprek met Yvonne Keuls. Ernst-Jan Pfauth spreekt Yvonne in Jonge Jaren over haar weg naar de pen. Ze begon tijdens de Tweede Wereldoorlog al met schrijven, maar moest van haar moeder onderwijzeres worden. Toch bleef het schrijven kriebelen en uiteindelijk werd Yvonne een zeer succesvolle scenarist. Aan Ernst-Jan vertelt Yvonne waarom ze het schrijven inruilde voor de hulpverlening en hoe ze haar weg toch weer terug vond en begon met het schrijven van haar inmiddels beroemde sociale romans. 

Luister de podcast