Vertel!

Innovatie

Herken je de man op de foto hierboven? Wanneer je deze vraag in Baflo stelt zullen heel veel mensen deze vraag met 'ja' beantwoorden. In het Groningse dorp is Jan Kruizenga namelijk een bekende verschijning.

Hoe werkt het?

Vertel! is een bundeling van verhalen waarvan de onzichtbare connecties doorzoekbaar worden gemaakt door middel van AI (artificiële of kunstmatige intelligentie). Met het ophalen van 25 verhalen uit Baflo bouwen we aan een prototype. Met Vertel! wordt gesproken woord omgezet naar tekst en doorzoekbaar gemaakt. Connecties komen tot leven. We ontdekken onze gezamenlijke geschiedenis door de optelsom van individuele verhalen. Een uniek archief dat het ongrijpbare grijpbaar maakt. Door deze collectie aan te leggen scheppen we samen de voorwaarden om nieuwe ontdekkingen te doen en verbanden te leggen. Door het vertellen en delen van verhalen creëren we, heel lokaal, maatschappelijke relevantie. En ondertussen bouwen we de collectie uit. 

Verhalen bestaan omdat ze verteld worden

Jan woont zijn hele leven al in Baflo en is verbonden met het dorp, haar geschiedenis en de mensen. De kennis en herinneringen van Jan vind je niet terug in geschiedenisboeken en zijn Grunneger dialect wordt met uitsterven bedreigd. Jan heeft iets te vertellen. En vele Bafloërs met hem. Alle verhalen kennen kruispunten met herinneringen uit het leven van andere mensen uit Baflo. Met Vertel! leggen wij de die verborgen geschiedenis en de kruispunten bloot.

Via de knoppen hieronder vind je fragmenten uit de verhalen die we hebben opgehaald uit Balfo. De volledige verhalen zijn binnenkort te vinden via het AI-prototype waar momenteel aan gewerkt wordt. Binnenkort informeren we hier verder over. 

Boer, bakker Meijer

Familie Meijer togen met koeien en al door het dorp. Daar keek niemand van op. In Baflo was dat heel normaal.

Vertel! Meijer

Het protest van Baflo

Alle auto’s uit Baflo stonden achter elkaar. De file liep van het dorp naar de voordeur van het gemeentehuis in Winsum.

Typisch Vertel!

Saai gebouw?

Misschien wel. Behalve als je uit Baflo komt. Dan weet je dat het dak er regelmatig af ging. 

Vertel! meer