Biblionet Groningen opent 9 IDO’s op 1 dag

Gepubliceerd op: 1 november 2021 09:29

Mensen die vragen hebben over online communicatie met de overheid kunnen vanaf 1 november terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in de bibliotheek. Biblionet Groningen opent die dag maar liefst negen IDO’s tegelijk!

Wie vragen heeft over online communicatie, of wil leren omgaan met de computer en internet, kan al langer voor hulp terecht in de bibliotheek. “De afgelopen maand hebben we in onze bibliotheken tientallen mensen geholpen met de CoronaCheck app,” vertelt Sylvia Laarman, adviseur Digitale Geletterdheid bij Biblionet Groningen. “Velen hebben zich meteen aangemeld voor een van onze gratis computercursussen. Hartstikke goed, want om mee te kunnen blijven doen in onze samenleving is basiskennis van de computer en internet onmisbaar.”

Moeite met online communicatie

Steeds meer organisaties communiceren online met hun klanten. Ook de overheid biedt de mogelijkheid om veel voorkomende zaken via internet aan te vragen, zoals kinderbijslag, AOW of een nieuw rijbewijs. “Maar in Nederland hebben zo’n 4 miljoen mensen moeite de digitale ontwikkelingen bij te benen,” vertelt Sylvia. “Ouderen en laaggeletterden, maar ook mensen die op zoek zijn naar werk, of mensen die zorg nodig hebben. Ook jongeren zijn vaak minder digitaalvaardig dan gedacht; een bericht op social media plaatsen is toch iets anders dan online huurtoeslag aanvragen.”

In elke gemeente een IDO

Daarom heeft de overheid met bibliotheken in heel Nederland afgesproken dat er in elke gemeente een Informatiepunt Digitale Overheid komt. Straks kan iedereen die hulp wil bij online communicatie met de overheid terecht bij een van de IDO’s in de Groningse bibliotheken. Stadskanaal heeft er al één en op 1 november krijgen ook de bibliotheken in Appingedam, Hoogezand, Leek, Onstwedde, Pekela, Ter Apel, Veendam, Winschoten en Winsum een IDO. Deze bibliotheken organiseren een wekelijks IDO-spreekuur (zie agenda voor dag en tijd). Mensen hoeven geen lid te zijn van de bibliotheek om hier gebruik van te maken. Iedereen is welkom.

Gesprek over digitale geletterdheid

Tijdens de opening op 1 november gaan Mirjam Wulfse (gedeputeerde bij de Provincie Groningen), Robin van den Berg (directeur IT Academy Noord-Nederland) en Yolanda Nolden (trainer/coach bij UWV) online in gesprek over de gezamenlijke uitdaging om minder-digitaalvaardige inwoners in staat te stellen mee te doen aan de informatiesamenleving, zodat ook zij zelfbewust online hun zaken kunnen regelen. Vanuit de 9 bibliotheken kijken en praten wethouders, samenwerkingspartners en andere genodigden mee, waarna per locatie een knallende opening volgt.

Op de foto rechts Mirjam Wulfse (gedeputeerde bij de Provincie Groningen) en links Robin van den Berg (directeur IT Academy Noord-Nederland). Jolanda Robben, adviseur Biblionet Groningen in het midden.