Europe Readr paviljoen in Bibliotheek Veendam

Gepubliceerd op: 28 oktober 2021 13:27

Het reizende Europe Readr paviljoen komt naar Veendam! Op 4 november openen Marko Štucin, Deputy Head of Mission van de Sloveense ambassade, en Daria Bouwman, president van EUNIC Nederland, dit project van het Sloveense voorzitterschap van de EU-raad in Bibliotheek Veendam.

Europe Readr is het vlaggenschipproject van het Sloveense voorzitterschap van de Raad van de EU, dat iedereen aanmoedigt een boek open te slaan voor een betere toekomst. De online reader brengt actuele maatschappelijke thema's onder de aandacht van lezers uit de hele wereld door middel van een selectie literaire werken uit de Europese Unie. Met deze collectie moedigt Readr iedereen aan om na te denken over de wereld waarin we willen leven, en om de Europese Unie te beschouwen als een diverse en onderling verbonden gemeenschap met een gemeenschappelijke toekomst. De Nederlandse bijdrage aan de reader is “In de tuin” van Noëlle Smit, een kleurrijk boek over de seizoenen.

Projectleider van Europe Readr in Nederland is EUNIC Netherlands, het Nederlandse cluster van EUNIC (the European Union of National Institutes for Culture). EUNIC streeft ernaar om Europese integratie en cultuurdiplomatiek te versterken, door middel van intensieve culturele samenwerking.

Lievelingsverhalen delen

Het paviljoen is ontworpen en gebouwd door studenten van de faculteit Architectuur van TU Delft. Het staat voor het bevorderen van de leescultuur en kritisch denken over de toekomst. De kleine tribune in het paviljoen nodigt uit om erbij te gaan zitten en je te verdiepen in de Readr collectie. Bezoekers kunnen ook hun favoriete boek op een boekenlegger schrijven en zo hun lievelingsverhaal delen met andere lezers.

Expositie Hongaarse illustraties

Als nevenprogramma toont de Hongaarse ambassade, projectpartner van Europe Readr in Nederland, prachtige illustraties uit Hongaarse kinderliteratuur. De kleine tentoonstelling ‘Poetry Images’ omvat illustraties van Kinga Rofusz, de Hongaarse auteur van het Europe Readr-project, en is bij uitstek te bezoeken met kinderen. Zo leren ze van jongs af aan met aandacht naar kunst te kijken en een mening te vormen.