Marie uit Winsum is voorleeskampioen van provincie Groningen

Gepubliceerd op: 17 april 2023 09:28

Marie Andringa van GBS De Wierde uit Winsum heeft op 12 april de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Tijdens de finale in Theater vanBeresteyn in Veendam streden 8 finalisten uit de provincie Groningen om de titel van provinciaal voorleeskampioen.

Landelijke finale

Marie heeft het in de voorrondes moeten opnemen tegen veel kinderen. Eerst op school, daarna in de lokale en regionale finales en tot slot tijdens de provinciale finale. In de provincie Groningen hebben in totaal 171 schoolkampioenen aan de 30ste editie van de voorleeswedstrijd meegedaan. Op 24 mei vertegenwoordigt Marie de provincie Groningen tijdens de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in Utrecht. Als ze wint mag ze zich een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen en Kinderdirecteur 2023 van het Kinderboekenmuseum noemen.

‘Verschillende personages heel goed neergezet’

Uit het juryrapport: ‘Je hebt een mooi fragment gekozen uit het boek ‘Gevonden’ van Cees van den Berg. Je hebt een mooie heldere en duidelijke stem. Dat maakt het voorlezen gelijk heel goed. Het verschil tussen de personages in het fragment heb je heel goed neergezet. En je stopte op een spannend moment!’

Tweede prijs

De tweede prijs ging naar Senna van Klinken van OBS De Klimop in Ter Apelkanaal. Zij las een fragment voor uit het boek ‘Mathilda’ van Roald Dahl. Uit het juryrapport: ‘Je was heel rustig, precies goed. Je begon heel rustig te vertellen wat Mathilda aan het doen was. De zaal ging er helemaal in mee. De overgangen deed je heel mooi.’

De provinciale finale van de voorleeswedstrijd werd georganiseerd door Biblionet Groningen en Forum Groningen. De presentatie was in handen van Jeroen Bouland en Jolanda Robben van BiebLab. De jury bestond uit Bert Deuling en Gerry Hazekamp van Biblionet Groningen en Eva Hulscher van RTV Noord.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingscampagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. Het doel van de wedstrijd is het leesplezier van leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool bevorderen. Inmiddels is de wedstrijd een van de grootste leescampagnes voor het basisonderwijs in Nederland. Meer informatie via onze website: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon BV.