Oekraïne

De oorlog in Oekraïne houdt ons in de greep. Wat weten we eigenlijk over Oekraïne en Rusland? Op deze pagina vind je lees- en luistertips en achtergrondinformatie.


Boekentips om de oorlog in Oekraïne beter te begrijpen


Giro555

De mensen uit Oekraïne hebben dringend hulp nodig. Help mee, samen in actie voor Oekraïne.

Geef aan OekraïneNOS Nieuwsuur

Het actualiteitenprogramma NOS Nieuwsuur schenkt in haar uitzendingen veel aandacht aan de strijd in Oekraïne.
Veel materiaal is in haar archief terug te kijken. 

Ook de NOS volgt op haar site de ontwikkelingen op de voet o.a. via een liveblog, analyses en verhalen over de strijd en strategie.

VPRO's Tegenlicht: Poetin's waarheid

De Brits/Russische Peter Pomerantsev werkte tien jaar lang voor de Russische televisie tijdens Poetins presidentschap, en maakte van dichtbij mee hoe het Kremlin media inzet om de Russen een gemanipuleerde waarheid voor te schotelen.

Sinds Poetin's aantreden is de Russische media in handen van datzelfde Kremlin. Daar worden de koppen in de krant bepaald, de onderwerpen in het journaal en de gasten aan tafel bij Russische talkshows. Zelfs de oppositiepartijen krijgen hun oneliners door het Kremlin aangeleverd.

Bekijk de aflevering


Meer boekentips


Oekraïne in het Jeugdjournaal

Informatie van de Rijksoverheid


De Ongelooflijke Podcast: Het is oorlog in Europa

Historicus Beatrice de Graaf en theoloog Stefan Paas geven hun kijk op deze bewogen tijd. De Graaf probeert als radicaliseringsexpert in het hoofd van Poetin te kijken aan de hand van zijn toespraken en ziet een duidelijke consistente lijn. Paas staat de zondag na de inval op de kansel om te preken. Maar wat zeg je na zo'n week? Waar vind je de inspiratie en de juiste woorden voor dit moment?

Beluister de podcast


Meer info, tips en filmpjes voor kinderen

Speciaal voor scholen maar ook voor ouders, zijn er verschillende linkjes verzameld met informatie over de oorlog in Oekraïne, films en creatieve opdrachten. Kinderen kunnen op deze manier de situatie wat beter begrijpen en je kunt ze als leerkracht of ouder hierbij ondersteunen.

Bekijk het hier


  • Delpher bevat duizenden artikelen over de geschiedenis van het huidige conflict die in de loop der jaren geschreven zijn. 

  • Benieuwd hoe er wereldwijd naar dit conflict wordt gekeken? Lees internationale kranten en tijdschriften in 60 verschillende talen met Pressreader.