Tips van Sanne:

  • Wieden & wateren
    Het is misschien een open deur, maar dit is écht de tijd van bijhouden. De meeste plantjes staan inmiddels in de grond en groeien de komende maanden flink. Daar hebben ze lekker wat water bij nodig. En natuurlijk groeien niet alleen jouw groenten en bloemen; ook het onkruid tiert welig. Sommige onkruiden zijn erg fijn voor insecten. Als ze de groei van jouw plantjes niet belemmeren en als je er geen last van hebt, laat ze dan lekker staan. Kamille is een erg welkom ‘onkruid’ bijvoorbeeld. Prachtig in een boeket en van de gedroogde bloemetjes maak je heerlijke thee. Overweldigd door alle taken op je lijst? Elke dag een beetje wieden of wateren is een stuk minder erg dan om alles in één keer te doen.
  • Oogst meer 
    Heb je een moestuin? Grote kans dat je al gewassen hebt kunnen oogsten! Radijsjes, slakroppen, rabarberstengels, peultjes, aardbeien en erwtjes bijvoorbeeld. Niets is zo leuk als eten uit eigen tuin, dus: maak meer van je oogst! Zoek eens uit welke delen van de plant je nog méér kunt eten. Radijsblad is bijvoorbeeld heerlijk in een salade. Met wortelloof maak je een fijne pesto en de jonge scheuten van de erwtjes-plant geven een frisse toets aan je broodje kaas.
  • Maak een tuin- of veldboeketje
    Is het buiten prachtig tuinweer, zit jij binnen te werken of te studeren. Balen! We kennen het allemaal. Maak een mooi tuinboeketje voor jezelf en zet die naast je computer of op je bureau. Instant happiness!

 

Tips van Jan:

  • Leer van elkaar!
    In de zomer zijn er overal Open Tuin Dagen. Kijk bij elkaar de kunst af en wie weet krijg je wat zaden mee voor je eigen tuin.
    Ken je de jaarlijkse Groei & Bloei Open Tuinen Estafette? In de hele provincie  Groningen kun je van mei tot en met augustus vele mooie tuinen bezoeken. Maak een mooie tocht op de fiets of met de auto door de provincie. 
  • De Zadenbank
    Veel bedrijven en burgers willen iets doen voor bijen, vlinders en andere insecten. Ze verkopen zakjes met een mengsel van zaden, waarvan de bloemen veel nectar geven. Soms krijg je de zakjes zelfs gratis. Ik denk dat we op deze manier al veel insecten hebben kunnen helpen aan wat extra voedsel.

    Toch is het goed om ook hier alert te blijven. Soms is het zaadmengsel afkomstig uit het buitenland, zoals Oost-Europa of Zuid-Europa. Er ontkiemen dan soorten die hier in Noord-Europa van oorsprong niet voorkomen. Of er vestigen zich hier varianten of ondersoorten die afwijken in bloeitijden. Voor onze Nederlandse insecten kan dat lastig zijn. De vreemde soorten gaan soms kruisen met de Nederlandse soorten. Daardoor verdwijnen uiteindelijk onze oorspronkelijke soorten.

    Daarom hebben een aantal bedrijven en organisaties de handen in een geslagen en hebben een ‘Levend Archief’ in het leven geroepen. Ze noemen het ook wel de nationale zadencollectie. De bedrijven verzamelen en telen inheemse zaden en planten en verkopen die aan gemeenten en particulieren. Wie meer wil weten over de zadenbank en het levend archief kan via bijgaande link kijken op de website.


Link: www.hetlevendarchief.nl