Tuin tot tafel: Snitjemaus

Zadenbibliotheek - Nieuwsbrief 3

In mijn Grunnegs Toentje kweek ik dit jaar tien verschillende, oude Groninger groenten. Een daarvan is de Blauwe Groninger snijmoes, op z’n Gronings ook wel ‘snitjemous’ genoemd. Ik ben dol op snitjemous. Niet alleen omdat het zo lekker is, maar ook omdat het heel makkelijk te kweken is. De zaadjes kun je heel makkelijk verkrijgen, vrijwel alle noordelijke tuincentra en kwekers verkopen het. Half april zaaide ik de zaadjes in de volle grond, en nog geen twee maanden later heb ik voor het eerst kunnen oogsten. De plantjes hebben weinig nodig: wat water en een net tegen het koolwitje, maar dat is het. Ga je oogsten? Trek het plantje dan niet uit de grond, maar snijd de stengels vlak boven de grond af. Zo groeit ’ie zelf weer aan!
Snijmoes wordt ook wel snijkool genoemd. Dit is een koolsoort die geen krop of hart vormt, maar juist losse bladeren. In het geval van de ‘Blauwe Groninger’ met prachtig blauwgroen blad. De pittig smakende bladeren worden gebruikt in salades, stamppotten of wokgerechten.
Zelf maakte ik er een verse, gezonde en vooral smaakvolle pasta van. En het mooiste: dit gerecht zet je in een handomdraai op tafel!


Pasta met saus van snitjemous voor 2 personen


Ingrediënten
• 250g (Blauwe Groninger) snijmoes
• 200g pasta
• 1.5 el olijfolie
• 4 (ja, echt) fijngesneden of geraspte knoflooktenen
• 40g Parmezaanse kaas
• Peper, zout & evt. chilivlokken
• 150g gehalveerde kerstomaatjes
• 40g feta

Bereiding
1. Was de snijmoes en ontdoe van de dikke stelen of steeluiteinden. Hak het blad grof.
2. Breng twee pannen met water aan de kook. Doe wat zout in een van de pannen en kook daarin de pasta gaar volgens de aanwijzing op de verpakking.
3. Doe de snijmoes in de andere pan en kook twee tot drie minuten. Giet af en doe in een keukenmachine, blender of hoge kom (indien je met een staafmixer werkt). Doe daar de olijfolie, fijngesneden knoflook en Parmezaanse kaas bij. Mix of blend tot een gladde pasta. Voeg zout, peper en eventueel chilivlokken toe.
4. Giet de pasta af, maar vang wat kookvocht op. Doe de pasta terug in de pan en voeg de snijmoespasta toe. Roer door elkaar en voeg kookvocht toe tot de pastasaus de gewenste dikte heeft. Roer tot slot de tomaatjes erdoor en bestrooi met verkruimelde feta.
Lekker met (vega)spekreepjes.

Eet smakelijk!