Handige tips

Terug

Tips van Sanne

  • Bewaar in deze periode de zaadjes van je favoriete gewassen en bloemen.  

  • Zaai nu nog gewassen voor herfst & winter, zoals wintersla en postelein.  
  •  Noteer welke gewassen en bloemen je dit jaar goed bevielen, en welke je volgend jaar weer wilt kweken (of juist niet). Dit ben je over een paar maanden, als je weer bezig gaat met de plannen voor het nieuwe groeiseizoen, misschien wel weer vergeten namelijk.  
  •  Trek je dode planten eruit? Bedek de bodem met mulch of zaai bodembedekkers. Denk bijvoorbeeld aan mosterd, lekker Gronings!  

Morgenster

De Morgenster houdt van de wegbermen in onze provincie. Het is een tweejarige plant. Dat betekent dat hij in het najaar en de winter van het eerste jaar groene bladeren vormt en in de zomer van het jaar daarna bloeit, zaad vormt en weer afsterft. 

Jammergenoeg ontkiemt maar een klein deel van de zaadjes, want het is een prachtige plant, die hoort bij onze provincie. Hij is er in 3 varianten; de Gele Morgenster, de Paarse Morgenster en een zeldzame tussenvorm (bruin/oranje). 

Je moet vroeg opstaan om de plant te zien bloeien. In de loop van de morgen sluiten de bloemen zich. Na een week vormt de plant net als de paardenbloem een prachtige stralenkrans van zaden en parachuutjes. De wind neemt de zaden mee. Het is te hopen dat de plant ergens anders een nieuwe groeiplaats vindt. Samen kunnen we deze mooie plant een beetje helpen. Ik heb deze zomer veel zaden verzameld voor de zadenbibliotheek in Winsum. Neem ze mee en zaai ze uit. Het zou mooi zijn als we de Morgenster in 2024 vaker zien in de bermen van de provincie Groningen. 

Tips van Jan

Elke plant doet zijn best om zoveel mogelijk zaden zo ver mogelijk te verspreiden. De ene plant maakt gebruik van de wind ( paardenbloem ). De andere plant maakt gebruik van dieren. Aan hun zaden zitten haakjes die vast gaan zitten in de vacht van dieren. Zo kunnen schapen bijvoorbeeld allerlei zaden verspreiden. Maar ook huisdieren kunnen dat. Onze beide katten hebben soms zaden van het nagelkruid in hun vacht.

In onze tuin hebben we minstens 3 soorten Nagelkruid; Geel Nagelkruid, Knikkend Nagelkruid en de kruising tussen beide soorten. Alle soorten hebben haakjes aan de zaden en blijven gemakkelijk haken. Ook mensen kunnen de zaden verspreiden van de ene tuin naar de andere tuin. Dus controleer je kleren als je bij de buren op bezoek gaat. 

Kom naar de landelijke Zadenbibliotheekdag!

Op vrijdag 10 november vindt de landelijke Zadenbibliotheekdag plaats in Zwolle.

Lees meer