Van tuin naar tafel

Terug

Door voedsel te preserveren, geniet je ook diep in de wintermaanden nog van je eigen oogst. Preserveren kan op allerlei manieren: invriezen, drogen, fermenteren, wecken of inmaken op azijn en/of suiker. Als je een teveel aan komkommers of augurken in de tuin hebt, raad ik je mijn favoriete tafelzuur aan: bread ’n butter pickles.

Een gekke naam, denk je misschien. Maar er zit een mooi verhaal achter. In de jaren twintig van de vorige eeuw hadden de Amerikaanse komkommertelers Cora & Omar Fanning moeite om rond te komen. Het was de tijd van de grote economische depressie. Gelukkig maakte het stel geweldige pickles, die ze lokaal konden ruilen tegen – je raadt het al – brood en boter.

Heb je geen komkommers of augurken in de tuin? Koop ze dan vers bij een lokale kweker en maak alsnog zelf pickles – dat is zo leuk om te doen. De eerste keer inmaken kan wat beangstigend zijn: wat is toch dat steriliseren en hoe trekt een pot vacuüm? Geen zorgen, met dit recept loods ik je erdoorheen en zul je zien dat het helemaal niet zo moeilijk is. Je hebt ook geen fancy weckketel of weckpotten en -ringen nodig. Ik gebruik gewoon lege glazen potten met schroefdeksels, waar bijvoorbeeld mayonaise of augurken in hebben gezeten. Let er wel op dat de deksel nog intact is.  

Bread ’n butter pickles (voor 4-6 potten)

Ingrediënten 

  • 1 kg komkommers (of verse augurken)  
  • 2 rode pepers, zonder zaadjes (optioneel) 
  • 2 uien  
  • 4 el zout  
  • 750 ml witte azijn 
  • 300g kristalsuiker 
  • 3 tenen knoflook, klein gesneden 
  • 8 kruidnagels 
  • 1 tl kurkuma 
  • 1 tl peperkorrels 
  • 2 tl mosterdzaad 
  • 2 tl selderijzaad (of 1 tl venkelzaad)  
Bereiding
  1. Snijd de komkommers, uien en pepers in dunne plakjes. Doe ze in een ruime kom en roer het zout erdoorheen. Dek af met plasticfolie en zet zeker 4 uur in de koelkast. Je kunt dit ook ’s avonds doen, en de kom een nachtje in de koelkast laten staan.
  2. Verwarm de oven voor op 130 graden. 
  3. Maak 4-6 glazen potten goed schoon en zet ze op een bakplaat. Zet de potten ca. 25 minuten in de voorverwarmde oven. De deksels was je ook goed af, maar die gaan niet mee in de oven. Leg ze alvast in een bakje voor later gebruik.  
  4. Doe de groenten in een vergiet en spoel af met koud water. Laat het geheel goed uitlekken.  
  5. Doe de azijn en suiker in de pan en breng al roerend aan de kook. Als de suiker is opgelost, voeg je de knoflook en specerijen toe. Laat ca. 5 minuten doorkoken en voeg dan het uitgelekte komkommermengsel toe. Roer goed door en kook het geheel ca. 1 minuut.  
  6. Giet kokend water op de deksels in het bakje en spoel een trechter en soeplepel af met kokend water.  
  7. Haal (met een schone handdoek of een glastang) de glazen potten uit de oven en gebruik de trechter en soeplepel om het komkommermengsel erin te gieten. De groenten moeten goed onder het zoetzure vloeistof staan.  
  8. Droog de deksels af met een schone theedoek of keukenpapier, en draai ze stevig op de potten. Laat afkoelen. Na ca. 4 uur check je of de potten goed vacuüm getrokken zijn. Als je het midden van de deksel niet meer in kunt drukken, is die pot vacuüm. Is dit niet het geval, dan bewaar je de pot in de koelkast. Een vacuüm getrokken pot is buiten de koelkast zeker zes maanden houdbaar. Bewaar aangebroken potten wel in de koelkast.  

Bread ’n butter pickles bewaartip

Wil je de bread ’n butter pickles langer dan zes maanden bewaren? Leg dan een vaatdoek onderin een grote pan en zet de vacuüm getrokken potten daarop. Giet water in de pan (tot zeker 2/3e van de hoogste pot, of tot dat de potten geheel onderstaan) en breng aan de kook. Kook de potten ca. 20 minuten. Haal de potten met een glastang uit de pan en laat afkoelen. Nu zijn ze zeker een jaar houdbaar.

Tekst & foto’s: Sanne Meijer