Handige tips

Terug

Tips van Sanne

  • Plant in november je tulpen voor een vrolijk gekleurde tuin in april!  
  • Zaai alvast winterharde tuinbonen voor het volgende seizoen. Zo zijn ze een maandje eerder klaar en krijg je minder last van die vervelende zwarte bonenluis.   
  • Plant in november fruitstruiken en fruitbomen. Wie weet eet je dan over een paar jaar appels, peren, frambozen en aalbessen uit eigen tuin.  

Tips van Jan

Geef je klimop de ruimte! In onze achtertuin hebben we als afscheiding met de buren een metalen hekwerk geplaatst. Tegen dat hekwerk staan diverse klimplanten. Een van die klimplanten is de klimop. In het najaar en in de winter is dit een prachtige plant. Als hij wat ouder is, vormt hij in oktober bloemen en in december bessen. Daar profiteren eerst insecten van en later diverse soorten vogels. Belangrijk is dat de klimop goed uit kan groeien. Wanneer je hem steeds terug knipt, heeft hij niet de kans om bloemen en bessen te vormen. Als je de klimop (of een deel ervan) de ruimte geeft, dan zullen de vogels en de insecten daarvan profiteren. Op de foto zie je jonge bessen van de Klimop (ze zijn nog niet rijp). 


Vergeten Groenten

Een ex-collega van mij is geboren in Roemenie. Zij weet nog dat haar familie elk jaar een deel van de zaden verzamelde voor volgend jaar. Dat betekent dat je sommige planten in bloei moet laten komen en zaden moet laten vormen. Daardoor kun je bijvoorbeeld een deel van je slaplanten niet oogsten. Ook kun je niet alle bonen opeten, omdat een deel voor het zaaien nodig is.

In Nederland kopen de meeste mensen elk jaar nieuwe zaden in de winkel. Toch zijn er ook mensen in sommige regio’s die hun eigen favoriete rassen hebben. Dat is heel waardevol, omdat deze rassen bijzondere eigenschappen hebben die verloren zijn gegaan bij het “veredelen” door de zaadfirma’s. Denk aan resistentie tegen ziektes of aan een bijzondere kleur of smaak.

Een voorbeeld is “Het wonder van Scheemda” (een lekker Gronings erwtje)

Wanneer je zaden hebt van een bijzonder groenteras, dan kun je contact opnemen met Caring Farmers, Stichting Zaadgoed of De Zaderij. Zij zijn nieuwsgierig naar oude rassen en willen ze graag in kaart brengen. Meer informatie: www.caringfarmers.nl/levende-zaadbank