Van tuin naar tafel

Terug

Een van de planten waar ik het afgelopen jaar het meeste plezier aan heb beleefd, zijn de spruitkolen. Het zijn zulke vrolijk-uitziende planten! De spruitjes groeien in de bladoksels van de plant. Eigenlijk zijn het een soort kleine koolkropjes. Let er wel op dat je ze plukt als de kropjes nog gesloten zijn. En, zoals bij vrijwel alle groente, oogst ze jong! Des te kleiner de spruitjes, des te fijner de smaak. Bovendien groeien ze goed op onze Groninger kleigrond. Ik teel spruitjes van het ras ‘Groninger’. Zaadjes van de Groninger spruitkool zijn ontzettend goed verkrijgbaar, vast ook bij jouw lokale kwekerij of tuincentrum.

Geen fan van spruitjes? Probeer ze echt een keer volgens onderstaand recept. De truc zit hem in de bereiding. Ik kook mijn spruitjes echt nooit, want door het koken komt die typische spruitjeslucht vrij. Niet lekker. Daarom bak ik ze in de pan of, nog beter en makkelijker, rooster ik ze in de oven. Ze krijgen dan een heel andere smaak. Geroosterde spruitjes in een quiche, geroosterde spruitjes met druiven en blauwe kaas, geroosterde spruitjes in een kazige pasta… Ik kan nog wel even doorgaan. Heerlijk!

Spruitjes passen ook heel goed bij Aziatische gerechten. Eet ze bijvoorbeeld eens als bijgerecht bij de nasi of bami. Of met witte rijst en kip of tofu in ketjapsaus. Verzin het maar. Wedden dat iedereen deze spruitjes lust?  

Knapperige 'Asian-style' spruitjes

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 300g spruitjes, geschoond  
  • 2 knoflooktenen  
  • 2 el sojasaus 
  • 1 el ketjap manis  
  • 1 el honing  
  • 1 tl sambal  
  • 1 tl sesamolie 
  • olijfolie  
  • zout en peper  

Eventueel: cashewnoten of geroosterd sesamzaad  

Bereiding   

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  2. Snijd de spruitjes doormidden. Als ze vrij groot zijn, snijd je ze in kwarten. Verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat, bedruppel met wat olijfolie en bestrooi met wat peper en zout. Hussel alles door elkaar en schuif in de oven. Rooster ca. 20 minuten, tot de spruitjes wat gebruind zijn en er knapperig uitzien.  
  3. Maak ondertussen de dressing. Pers de knoflook (of snijd ze fijn) en meng met de sojasaus, ketjap manis, honing, sambal en sesamolie. Giet het mengsel in een pannetje en verwarm. Blijf goed roeren en haal van het vuur als de dressing ingedikt is. 
  4. Doe de spruitjes in een vuurvaste kom en meng met de warme dressing. Serveer direct. Bestrooi eventueel met gehakte cashewnoten of geroosterd sesamzaad.  

Tekst & foto’s: Sanne Meijer