Gi-ga-groene inspiratie voor leerkrachten

Gepubliceerd op: 1 september 2022 15:15

De Kinderboekenweek is hét moment om lezen en leesplezier extra onder de aandacht te brengen. Maar hoe stimuleer je kinderen om te lezen? Om leerkrachten in het basisonderwijs te inspireren, organiseren Biblionet Groningen, IVN Natuureducatie en K&C twee bijeenkomsten rond het Kinderboekenweekthema van dit jaar: Gi-ga-groen!

Samen werken aan leesplezier

“Lezen en leesplezier zijn niet voor elk kind vanzelfsprekend,” zegt Maaike Hermse van Biblionet Groningen. “Maar het is wél belangrijk, want leren begint met lezen. Wat helpt om kinderen enthousiast te maken voor lezen, is aansluiten bij hun belevingswereld en iets extra’s doen met het verhaal. Samen met Kunst & Cultuur en IVN Natuureducatie reiken we leerkrachten in twee workshops ideeën aan voor verwerkingsopdrachten rond het Kinderboekenweekthema Gi-ga-groen. Zo werken we samen aan het vergroten van het leesplezier van kinderen. Er is plek voor 160 leerkrachten uit de hele provincie. 

Inspirerende schrijvers, verwerkingsopdrachten en theater

In de inspiratieworkshops op 7 (Hoogezand) en 14 (Winsum) september vertellen schrijvers Marc ter Horst en Edward van de Vendel over de toepassingsmogelijkheden van jeugdliteratuur in de klas. Aansluitend laten Biblionet Groningen, Kunst & Cultuur en IVN Natuureducatie zien hoe de juffen en meesters met het thema Gi-ga-groen aan de slag kunnen. “Omdat we elk vanuit een andere invalshoek werken, krijg je een breed aanbod van creatieve verwerkingsopdrachten. Daarmee bied je elk kind de mogelijkheid om het thema op zijn eigen manier te verwerken,” aldus Maaike. Beide workshops worden afgesloten met de voorstelling “Tot op de bodem” van Garage TDI, vol wonderbaarlijke ontdekkingen over de natuur. Ook krijgen de deelnemers een poster met gi-ga-groene boektitels en meerdere lesbrieven.

Meld je aan