Lisanne is de beste voorlezer van Groningen

Gepubliceerd op: 17 maart 2022 10:44

11 voorleeskampioenen streden op 15 maart in Borg Welgelegen in Sappemeer om een plaats in de landelijke finale van Read2Me!, dé voorleeswedstrijd voor de brugklas.

14 scholen in de voorrondes

Ieder jaar strijden brugklassers door heel Nederland in 4 rondes om de eer door elkaar fragmenten uit jeugdboeken voor te lezen. In de provincie Groningen deden dit jaar 14 scholen mee aan de voorrondes. Op 15 maart lazen de schoolkampioenen hun fragment voor in Borg Welgelegen. Zo’n 40 supporters waren aanwezig om de finalisten aan te moedigen. De jury, bestaande uit wethouder Erik Drenth van de gemeente Midden-Groningen, Janneke Klok (regisseur proces en kwaliteit bibliotheken van Biblionet Groningen) en Anneke Tiddens (leesconsulent Biblionet Groningen), hadden de moeilijke taak om de beste voorlezer te kiezen.

Voorleeskampioen Lisanne

De voorleeskampioen die de provinciale finale van Read2Me! gewonnen heeft is Lisanne Drenth van het Dollard College in Winschoten. De runner-up is Evy Ridderstap van de Rutger Kopland School in Siddeburen. De jury was vooral te spreken over Lisanne’s contact met het publiek. Ze had een erg spannend fragment uitgekozen en die spanning kon ze goed overbrengen, ook omdat ze op de juiste plekken stiltes durfde te laten vallen. Lisanne neemt het op 4 juni in de landelijke finale op tegen de andere provinciale Voorleeskampioenen om de titel Brugklas Voorleeskampioen 2022.

De Bibliotheek op school

Read2Me! wordt mogelijk gemaakt vanuit het leesbevorderingsprogramma de Bibliotheek op school. De Bibliotheek op school is ontwikkeld door Stichting Lezen in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek. De bibliotheeksector voert het programma uit. Het wordt onder de noemer Kunst van Lezen gefinancierd door het ministerie van OCW. Kunst van Lezen richt zich op de kennismaking met de wereld van het boek en de literatuur.