Jong geleerd - voorzaaien en voorkweken

De Zadenbibliotheek

Half maart moest ik beslissen wanneer we starten met de moestuintjes op de basisscholen in Winsum. Vorig jaar startten we in april (voor de meivakantie). Iedereen had er zin in. Maar het was geen succes. Het was veel te koud en te nat. In de meivakantie werd het warmer, maar was het op sommige dagen veel te droog voor de jonge kiemplantjes. En de kinderen konden geen water geven, want die waren op vakantie.

Elk voorjaar is het voor een moestuinier lastig om het juiste startmoment te kiezen. Op kleigrond moet je wachten tot de grond voldoende droog en los is. Eigenlijk moet je het weer een paar weken vooruit kunnen voorspellen. Gelukkig zijn niet alle zaden even veeleisend. Tuinbonen kun je bijvoorbeeld al vroeg zaaien (Sperciebonen moet je veel later zaaien; dat kan pas in mei).

Wat je wel kan doen is: voorzaaien en voorkweken. Dat kan het beste buiten in een kasje, maar het kan ook binnen op de vensterbank. Kies dan wel een goed moment om de plantjes in de tuin te zetten. Als de overgang te groot is en het buiten te koud en te droog is, gaan ze alsnog dood en is alle moeite voor niets geweest. Ik heb gehoord dat echte volkstuinders doen aan risicospreiding. Ze zaaien niet alles in een keer, maar op verschillende manieren en momenten. Als het op de ene manier niet lukt dan heb je nog iets achter de hand.

Dit jaar heb ik besloten om met de kinderen na de meivakantie te starten. Nu ben ik bezig met het klaarmaken van de vierkante meter bakken, het verzamelen van zaden en het kiezen van de juiste potgrond. Een kasje voor de scholen staat natuurlijk ook op mijn verlanglijst.

Na de meivakantie starten we op Het Hogeland met de cursus ‘Moestuinieren met kinderen’. Deze cursus is bedoeld voor docenten (en ouders) van basisscholen, die een schooltuin hebben. In vijf lessen krijg je een praktische handreiking (van zaaien tot oogsten).

Moestuinieren leren aan kinderen | Vakland Het Hogeland
(Tekst: Jan Langelaar Foto: Sanne Meijer)