De Zadenbibliotheek

Steeds meer Groningse bibliotheken hebben een eigen zadenbibliotheek: een plek waar je kosteloos zaden voor bloemen, groenten of fruit kunt komen halen én brengen.
Vroeger was het heel normaal dat zaden binnen de eigen omgeving werden uitgewisseld, uiteraard inclusief tips over zaaien, opkweken, verzorgen en oogsten. Met de Zadenbibliotheek doen we precies hetzelfde. Want wat is er leuker dan het delen van kennis en ervaring rondom (moes)tuinieren?
Biblionet Groningen heeft inmiddels zes bibliotheken met een eigen zadenbibliotheek: Bedum, Hoogezand, Leens, Uithuizen, Winsum en Stadskanaal. De zadenbibliotheken hebben een paar vierkante meter in een Bibliotheek. Daar vind je zakjes met de meest uiteenlopende zaden. Je mag ze gratis meenemen en natuurlijk vinden we het fijn als je ook je eigen zaden brengt. Zo helpen we elkaar én vergroten we onze kennis over gewassen die het blijkbaar goed doen in onze provincie!
Zaden inleveren
Heb je zaden te delen, breng ze dan vooral langs! Doe ze in een envelop en schrijf erop wat de naam van de plant is, de locatie en het jaartal van de oogst. Wil je vooraf de kiemkracht van je eigen zaden testen? Dat doe je als volgt:
- Maak enkele lagen toiletpapier nat en leg in een bakje;
- Leg een paar zaden op het natte toiletpapier;
- Dek het bakje af met huishoudfolie;
- Wacht af… Soms duurt het nog geen 3 dagen voordat de zaden ontkiemen, soms zelfs 10 dagen.
Zijn er na 10 dagen geen kiemen of wortels? Dat is het zaad waarschijnlijk te oud. Loopt de helft van de zaden uit? Dan kun je zaaien, maar zaai dan wel dik. Als je veel ontkiemde zaden hebt, kun je zaaien op de gebruikelijke manier.

De zadenkast in Bibliotheek Hoogezand
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Om de maand verzenden wij een nieuwsbrief met verhalen, recepten, tips en nieuwtjes over de Zadenbibliotheek en (moes)tuinieren, geschreven door Sanne Meijer en Jan Langelaar. Wil jij de nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan via de onderstaande knop of stuur een mail naar zadenbibliotheek@biblionetgroningen.nl.
-
Sanne Meijer
Sanne (Stadskanaal, 1993) is historica, auteur en ondernemer. Ze werkt aan allerlei projecten rondom Groninger geschiedenis, cultuur en erfgoed. Onlangs publiceerde ze samen met Iris van den Brand het boek Vraauwlu: Groninger vrouwen in de geschiedenis (Passage, 2022). In Roodeschool, waar ze woont, is Sanne veel in de tuin te vinden. Dit jaar reserveert ze een deel van haar volkstuin voor oude, Groninger groenterassen. Op haar website en sociale media doet ze de komende maanden verslag van dit ‘Grunnegs Toentje’. Van zaaien tot oogsten en van tuin tot tafel.
-
Jan Langelaar
Jan (Vinkeveen, 1956) was praktijkleraar Plant en Dier op Terra in Winsum. Nu is hij vrijwilliger moestuinen op een aantal basisscholen. Hij is actief in Groen Platform Het Hogeland en in De Appelhof (hoogstamboomgaard). Vorig jaar gaf hij bij Vakland en het IVN een cursus moestuinen en natuureducatie. Op dit moment organiseert hij met anderen het symposium ‘Mooi Hogeland; samen werken aan herstel van biodiversiteit’. Jan en zijn vrouw openden in Appingedam Leescafe Doemkes, iedere vrijdag en zaterdag geopend.
Spelregels Zadenbibliotheek
- Noteer op de aanwezige lijst wat je meeneemt;
- Breng alleen onbespoten, liefst biologische zaden in.
De zadenbibliotheek leent uit op basis van 100% vertrouwen.
Lees- en luistervoer over tuinieren
-
Matthew Pottage
-
Katja Staring
Basisboek tuinieren voor dummies®
Steven A. Frowine
-
Margo Togni
-
Cerian van Gestel
Duurzaam handboek voor de luie tuinier
Loethe Olthuis
-
Katie Elzer-Peters
-
Ian Spence
-
Angelo Dorny
Zadenbibliotheken in Groningen
De zadenbibliotheek vind je in de volgende bibliotheken:
Groene activiteiten in en rond jouw bibliotheek
De Bibliotheek organiseert diverse 'groene' activiteiten. Van een workshop bloembommen maken tot lezingen over tuinieren. Hier zie je een overzicht van de aankomende activiteiten in de provincie Groningen rondom het thema (moes)tuinieren.