Tuin tot tafel: rijst met geroosterde broccoli

De Zadenbibliotheek

De Engelsen noemen het de ‘hungry gap’: de periode tussen april en half juni. De kolen en winterprei van vorig jaar zijn nu echt op of schieten in bloei, en de nieuwe planten zijn nog te jong om van te oogsten. In deze periode is het dus moeilijk om uit eigen tuin te eten. Maar er is een hele bijzondere groente die je júíst in de hungry gap kunt oogsten: de early purple sprouting broccoli. In Engeland is de groente heel populair en wordt ‘PSB’ genoemd. De PSB zaai je in juni en oogst je vanaf half maart. Je hebt er dus even geduld voor nodig, maar dat is het dubbel en dwars waard. Deze broccoliplant bestaat uit losse paarse roosjes, vol zijscheutjes die ook weer roosjes geven. Hoe meer je oogst, hoe meer roosjes eraan komen. Van deze plant kun je dus heel lang eten!

Rijst met geroosterde broccoli

voor 2 personen
Ingrediënten
• 250g rijst
• 3 el sesamzaad
• 1 flinke rode ui
• 350g purple sprouting broccoliroosjes
• 2 el olijfolie
• 2 el ketjap manis
• 250g groene asperges
• 1 el sesamolie
• 1 el sojasaus
• 2 geraspte of fijngesneden knoflooktenen
• 1 el bruine suiker
• evt. tempeh, tofu of kip in ketjapsaus en kroepoek


Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. 
  2. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan. Leg op een bordje en laat afkoelen.
  3. Snipper de uien. Was de broccoli. Meng de olie met 1 el ketjap. Hussel de uien en broccoliroosjes in dit mengsel en verspreid over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met zout en peper en rooster ca. 15 minuten in de oven.
  4. Haal de houterige uiteinden van de asperges. Meng de sesamolie, sojasaus, knoflook en bruine suiker in een kommetje. Bestrijk de asperges met dit mengsel en bak ze in een grillpan op hoog vuur, zodat ze mooie zwarte strepen krijgen. Voeg op het laatst 1 el ketjap toe aan de pan, zodat de asperges een mooi glansje krijgen.
  5. Serveer de rijst met de geroosterde broccoli en de gegrilde asperges. Lekker met tempeh, tofu of kip in ketjapsaus en kroepoek.


Tekst en foto: Sanne Meijer