Tuin tot tafel
Het is zo’n luxe als je in de koude wintermaanden nog steeds uit eigen tuin kunt eten. Naast alle groente die ik vorig jaar ingevroren of ingemaakt heb, eten we soms ook nog verse groenten uit de moestuin. Dat zijn natuurlijk vooral kolen in deze tijd van het jaar. Mijn gewone boerenkool is inmiddels op, maar ik heb nog wel een paar palmkool-planten. Die gáán maar door. Palmkool staat ook wel bekend als Toscaanse boerenkool of cavolo nero en is heerlijk in het winterse gerecht uit Italië dat ik hieronder beschrijf.
Winterse risotto met palmkool
Ingrediënten:
- 3 el olijfolie
- 2 flinke uien
- 500g paddenstoelen (bijv. kastanjechampignons en oesterzwammen)
- 300g risottorijst
- 150ml witte wijn (optioneel, je kunt het ook vervangen met 150 ml extra bouillon)
- 850ml bospaddenstoelenbouillon (van bouillonblokjes)
- 300g palmkool
- 100g parmezaanse kaas
- 125g crème fraîche of mascarpone
- zeezout en verse zwarte peper
Bereiding
- Snipper de uien. Snijd de paddenstoelen in plakjes of kwartjes. Was de palmkool, scheur het blad los van de dikke nerf en snijd fijn. Rasp de kaas.
- Bereid de bouillon voor en verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verhit 2 el olijfolie in een ruime pan met een dikke bodem. Fruit daarin de uien glazig en voeg dan de paddenstoelen toe. Bak ze op hoog vuur tot ze enigszins geslonken zijn en wat vocht loslaten. Voeg dan de risottorijst toe en bak mee tot de korrels glazig zijn.
- Schenk de witte wijn in de pan (als je dit gebruikt) en blijf roeren tot het opgenomen is. Voeg vervolgens een soeplepel bouillon toe en roer tot deze is opgenomen. Voeg weer een soeplepel toe en ga door tot de rijst beetgaar is. Dit duurt ca. 20 min. Misschien heb je niet alle bouillon nodig.
- Voeg halverwege de helft van de palmkool toe aan de risotto en roer door. Dit slinkt aanzienlijk.
- Verdeel de andere helft van de palmkool op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel er de resterende el olijfolie over en bestrooi met wat zeezout en peper. Bak ca. 10 minuten in de oven tot ze krokant zijn.
- Als de risotto klaar is, haal je deze van het vuur en roer je de crème fraîche en 75g van de geraspte parmezaan erdoor. Schep in diepe kommen en bestrooi met de rest van de kaas, verse zwarte peper en de palmkoolchips uit de oven.
Lekker met uitgebakken (vega)spekreepjes, maar zeker geen vereiste.
Tekst: Sanne Meijer