Mobiele dienstverlening

Innovatie

De bibliotheek is overal

De dienstverlening van de bibliotheek hoeft niet altijd plaats te vinden binnen de muren van de bieb. Ook daarbuiten zijn tal van mogelijkheden om de bibliotheek dicht bij de inwoners te brengen. Met onze mobiele dienstverlening gaan we de wijk in, het strand op, bezoeken we markten, buurt- en dorpshuizen. Dat zorgt voor nieuwe ontmoetingen en mooie gesprekken.


Over het experiment

In 2020-2021 is Biblionet Groningen gestart met het innovatieproject ‘Experiment Mobiele dienstverlening’. In dit project onderzochten we op welke manieren we vorm kunnen geven aan mobiele dienstverlening. Met mobiele dienstverlening willen we iedere inwoner kunnen bereiken. Ook en juist in gebieden waar geen bibliotheekvestiging is. 

De bus

Een van de resultaten van het experiment is de bus. We besloten onze oude expeditiebus te verbouwen om 'm geschikt te maken voor mobiele dienstverlening. Ook bogen we ons samen met collega's uit de diverse domeinen over de programmering: welke activiteiten, voor wie en waar lijken kansrijk? En wat is ervoor nodig om ze te realiseren?

Nieuwe mensen ontmoeten

Sinds juli 2022 rijdt de bus als pilot door de provincie Groningen, steeds met een ander thema, begeleid door specialisten van de bibliotheek. Zo zorgen we ook buiten de muren van de bibliotheek voor kwalitatief goede dienstverlening en bereiken we weer nieuwe lezers, luisteraars, doeners en ontdekkers.


Op pad!

Met verschillende thema's toeren we door heel de provincie, op zoek naar avontuur. Kom je langs? We zien je graag!

Bekijk het programma