Hulp bij materiaal lenen

Hier vind je informatie over hoe je materiaal kunt lenen en terugbrengen.


Hoeveel mag ik lenen?

Als bibliotheeklid kun je maximaal 25 titels tegelijk lenen. Je kunt daarbij kiezen uit allerlei soorten materialen zoals boeken, dvd’s, games, luisterboeken en tijdschriften. In de online Bibliotheek kun je nog eens maximaal 10 e-books tegelijk lenen.

Mag ik geleend materiaal ook langer lenen?

Wil je het geleende materiaal langer houden? Dat mag. We werken niet met boetes en het is niet erg om de geleende titels wat langer te houden. Als de titel gereserveerd is door iemand anders sturen we je een mail zodra de leentijd voorbij is. Als je de materialen 2 maanden thuis hebt dan krijg je een herinnering per e-mail dat het tijd wordt om in te leveren. Je hebt daar 2 weken de tijd voor. Krijgen we het niet binnen 2 weken terug dan kun je even niets nieuws lenen of reserveren, tot je alles hebt ingeleverd. Mocht het materiaal nog steeds niet terugkomen, dan sturen we een rekening om de titel(s) te vergoeden. We gaan ervan uit dat dat niet nodig is en dat je de titels op tijd weer inlevert. 

Wanneer en hoe lever ik het materiaal weer in?

Alle soorten materialen mag je 4 weken lenen. Na 4 weken krijg je van ons een e-mail dat de leentijd afloopt.

E-books leen je voor 3 weken. Daarna verdwijnen ze automatisch van je online boekenplank. Je kunt ze daarna altijd nog een keer lenen.

Je levert geleende materialen in via de zelfservicebalie. Sommige vestigingen hebben ook een inleverbus waar je gebruik van kunt maken. Je kunt geleende materialen in elke vestiging in de provincie Groningen inleveren. Inleveren hoeft dus niet in dezelfde vestiging als waar je het materiaal hebt geleend.

Is er een haal- en brengservice voor ouderen?

Lukt het niet om zelf naar de bibliotheek te komen, bijvoorbeeld door een lichamelijke beperking of omdat je minder mobiel bent? Als lid van de bibliotheek kun je gebruikmaken van de Bibliotheek aan huis. Een vaste vrijwilliger komt in overleg een aantal boeken brengen. Het kost niks extra en zo kun je toch genieten van boeken. Neem hiervoor contact op met de Klantenservice via e-mal of telefoon. 

Hoe kan ik een titel reserveren?

Reserveren is gratis en kan uit de collectie van al onze vestigingen en die van Forum Groningen. Daarnaast kies je zelf waar je je reservering wilt ophalen.

Reserveren in 3 stappen

  1. Klik in de collectie op de titel die je wilt lenen. Klik vervolgens op Reserveren.
  2. Nog niet ingelogd? Dan word je nu gevraagd om in te loggen met je lenersnummer en wachtwoord.
  3. Kies een afhaallocatie en klik op Reserveer.

Je kunt maximaal 5 titels tegelijk reserveren. Zodra de titel voor je klaarstaat, krijg je een e-mail. Weten we je e-mailadres nog niet? Vul deze dan online in bij je persoonlijke gegevens in Mijn account. De reservering staat 7 dagen lang voor je klaar in de bibliotheek. Vergeet niet je bibliotheekpasje mee te nemen. 

Natuurlijk kun je ook reserveren aan de balie in de bibliotheek.

Wanneer staat de reservering voor mij klaar?

In Mijn account zie je jouw openstaande en klaarstaande reserveringen. Hier kun je ook een reservering annuleren.

Reserveer je een uitgeleende titel? Dan moet deze uiteraard eerst teruggebracht worden door de vorige lener. Is de titel al gereserveerd door iemand anders? Dan sluit je automatisch achteraan in de rij.

Sommige titels kunnen niet gereserveerd worden. Bijvoorbeeld losse nummers van tijdschriften en de naslagwerken. Ook titels die nog in bestelling zijn, kun je nog niet reserveren.

Hoe zoek ik in de online collectie?

Met de catalogus zoek je in:
• Provinciale collectie van Biblionet Groningen en Forum Groningen
• Landelijke bibliotheekcollectie
• Muziekweb: de collectie cd’s en dvd’s van de Centrale Discotheek Rotterdam
• E-bookscollectie

Als je hebt gevonden wat je zoekt dan kun je na inloggen direct reserveren of aanvragen uit een andere bibliotheek. E-books kun je altijd direct lenen.

Kun je in onze provinciale collectie niet vinden wat je zoekt? Tegen betaling kun je een aanvraag plaatsen in de Landelijke bibliotheekcollectie. Ook kun je tegenbetaling wetenschappelijke boeken aanvragen in de (internationale) collectie van de Nederlandse wetenschappelijke bibliotheken.

Waarom kan ik maar 5 titels reserveren?

Het gratis kunnen reserveren uit al onze bibliotheekvestigingen vinden wij belangrijk en wordt door onze leden erg gewaardeerd. Wanneer er veel reserveringen voor een populaire titel zijn, schaffen we extra exemplaren aan om de wachttijd kort te houden. Met het maximum aantal van 5 reserveringen zorgen we voor een goede balans tussen een klantvriendelijke service en dat je lang op een reservering moet wachten.

Hoe lang moet ik op een reservering wachten?

Daar is lastig te voorspellen. Het hangt af van het aantal exemplaren dat in de collectie aanwezig is en het aantal leden dat dezelfde titel heeft gereserveerd. Zodra je reservering voor je klaarstaat, krijg je via e-mail een bericht.
Wij houden voortdurend in de gaten hoeveel reserveringen er voor bepaalde titels zijn en wat de gemiddelde wachttijd is. Als deze te lang wordt dan schaffen we extra exemplaren aan.

Heb je een titel uit, breng die dan zo snel mogelijk weer terug. Dan kan iemand anders ervan genieten. 

Hoe annuleer ik een reservering?

Heb je een titel gereserveerd en wil je de reservering annuleren? Dat kan ik Mijn account onder het kopje Reserveringen. Staat het boek al voor je klaar in de bibliotheek? Neem dan contact op met de Klantenservice of regel het in de betreffende bibliotheek.

Bij welke bibliotheken kan ik gastlenen?

Ben je lid van een bibliotheek buiten de provincie Groningen, maar wil je iets lenen van een bibliotheek in Groningen? Dat kan! Je mag gratis gastlenen bij alle vestigingen van Biblionet Groningen en het Forum Groningen. Gratis online reserveren, tot 25 boeken, dvd’s, games, luisterboeken of tijdschriften tegelijk lenen, 4 weken lang en natuurlijk boetevrij.   Gastleners zijn welkom in de hele provincie
Om je in te schrijven als gastlener, heb je een geldig legitimatiebewijs en de geldige bibliotheekpas van je thuisbibliotheek nodig. Bij je inschrijving krijg je een tijdelijke bibliotheekpas, deze is 1 jaar geldig. Hiermee kun je direct lenen. Je bibliotheekpas krijg je vervolgens thuisgestuurd. Als gastlener bij Biblionet Groningen en het Forum Groningen kun je lenen en inleveren in alle vestigingen in de stad en provincie Groningen. Heb je je bijvoorbeeld als gastlener ingeschreven bij Bibliotheek Stadskanaal? Dan kun je ook terecht in Bibliotheek Hoogezand. Je bent overal welkom, maar moet de geleende titels ook weer terugbrengen in een Groningse bibliotheek. Bovendien gelden de voorwaarden en regels van Biblionet Groningen. Deze kunnen anders zijn dan die van je thuisbibliotheek.


Geen antwoord op je vraag gevonden?